DIRECT VEEL GELD BESPAREN DOOR ZONNEPANELEN

Bespaar direct op uw energiefactuur!

Uw buik vol van stijgende energieprijzen? Investeer dan in zonnepanelen en bespaar met 100% duurzame energie direct op uw energiefactuur.
Een investering die niet alleen zichzelf terugverdient maar ook uw huis meer waard maakt!

Wat is de terugverdientijd op zonnepanelen?

De duidelijkste factor die de terugverdientijd beïnvloedt, zijn de elektriciteitskosten die u bespaart dankzij de stroomproductie van uw zonnepanelen.
Toch zijn er daarnaast nog heel wat andere elementen die in 2023 bepalen of de terugverdientijd van uw zonnepanelen al dan niet voordelig is.
Gemiddeld heeft u zonnepanelen in België op 5 à 6 jaar terugverdiend, afhankelijk van hoe goed al deze factoren op elkaar inspelen.

Informatie over de huidige premies

De Vlaamse overheid introduceerde in 2021 een investeringspremie voor zonnepanelen als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. De premie wordt elk jaar kleiner, tot hij eind 2024 helemaal verdwijnt. Om in aanmerking te komen, moet u:

 • een bouwaanvraag hebben die dateert van voor 2014;
 • een zonnepaneleninstallatie plaatsen met een maximaal omvormervermogen van 10 kVa;
 • geen bestaande zonnepaneleninstallatie uitbreiden, maar een volledig nieuwe installeren;
 • geen zonnepanelen installeren als deel van een nieuwbouw- of renovatieproject om aan de verplichte EPB-eisen te voldoen.
 • uw zonnepanelen door een erkende installateur laten plaatsen.

In het Waalse gewest geniet u voorlopig nog van het voordeel van de terugdraaiende teller, maar u betaalt wél een compensatie voor het gebruik van het netwerk: het prosumententarief. In 2020 en 2021 kreeg u dat prosumententarief nog voor 100% terugbetaald door uw netbeheerder. In 2023 betaalt u 45,73% van het totaalbedrag en vanaf 2024 is de hele som voor uw eigen rekening. Deze premie wordt aangeboden voor residentele prosumenten met een netto ontwikkelbaar vermogen kleiner of gelijk aan 10kW.

Hoewel Vlaanderen en Wallonië uit het systeem van de groenestroomcertificaten zijn gestapt, voorziet Brussel nog steeds jaarlijkse waardebonnendie u aan uw elektriciteitsleverancier kunt verkopen aan de marktprijs. De energieleveranciers zijn verplicht om de groenestroomcertificaten te kopen volgens precies omschreven quota die tot 2025 zijn vastgelegd. Voor wie nu zonnepanelen laat installeren, daalt het aantal toegekende groenestroomcertificaten wel met 20%.

Het hangt er van af hoe oud de woning is.

 • Woning is 10 jaar of ouder
  Voor woningen die 10 jaar of ouder zijn, is altijd het tarief van 6% van toepassing, ook na 2023.
 • Woning is minder dan 10 jaar oud
  Nog tot 31-12-2023 geldt, ook voor woningen die minder dan 10 jaar oud zijn, een verlaagd 6%-btw-tarief bij de levering én plaatsing van zonnepanelenzonneboiler en warmtepomp. Enkel de aankoop is dus niet voldoende.

Bij de Federale Overheidsdienst Financiën vindt u meer info en voorwaarden voor de tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen

Privacy Statement