Wat gaat de hypotheekrente doen in 2023?
Benieuwd naar de laagste rente voor jou?















Meteen weten wat je (extra) kunt lenen?

1
STAP 1
Uw situatie
2
STAP 2
Aanvullende informatie
1
Plaatshouder
Hypotheek aanvraag 2 × 1
-
+
22.50
Subtotaal 22.50
Totaal 22.50

Uw gegevens

  • Pay with cash upon delivery.

Hypotheekrente verwachting voor 2023
De hypotheekrente volgt in grote lijnen de inflatie-ontwikkeling. Dat we momenteel te maken hebben met een hoge inflatie, zal niemand zijn ontgaan. De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden en ook de energierekening is flink gestegen.


Ook in 2023 blijft de inflatie hoog, maar de piek lijkt voorbij. En hoewel we een recessie op het nippertje ontlopen, daalt dit jaar de economische groei.


Eind vorig jaar is de inflatie voor het eerst in bijna 1,5 jaar flink gedaald. Daarmee leek het beleid van de Europese Centrale Bank effectief en dit gaf beleggers vertrouwen. Hierdoor stabiliseerde de hypotheekrente en was er zelfs even sprake van een rentedaling.


Nieuwe cijfers uit Spanje en Frankrijk laten zien hoe hardnekkig de hoge inflatie is. Hoewel de energieprijzen inmiddels fors zijn afgenomen, is de doorvertaling van het hoge prijspeil naar andere goederen en diensten nog altijd bezig. De inflatiecijfers zijn een duidelijke tegenvaller en stelt de centrale bank voor een uitdaging.


Beleggers zien dit als een teken dat de ECB het inflatieproces nog niet onder controle heeft. Als reactie op deze tegenvaller, loopt de kapitaalmarktrente weer op. De financiële markten gaan er daarom vanuit dat de centrale bank de beleidsrente voorlopig blijft verhogen.


De ECB heeft de beleidsrente in maart weer met 0,5% verhoogd. En volgens Klaas Knot van de Nederlandsche Bank volgt er opnieuw een renteverhoging van 0,5%.

Verwachting korte rente

De ECB-rente gaat waarschijnlijk in het lopende kwartaal nog wat verder omhoog. In Nederland is de inflatie in maart weliswaar stevig gedaald van 8,0% in februari tot 4,4% in maart. Maar in de eurozone komt de gemiddelde inflatie uit op 6,9%. Dat ligt heel ver boven de officiële doelstelling van 2% die de centrale bank voor ogen heeft.


In de hypotheekwereld heeft dat tot gevolg dat het weer wat kostbaarder wordt om te kiezen voor een variabel tarief of een heel korte rentevaste periode.

Anticiperen op de hypotheekrente ontwikkeling (5 tips)
Verduurzamen

Ga verduurzamen. Energiebesparende maatregelen nemen of verhuizen naar een duurzame woning zorgen voor lagere energielasten. Dit compenseert voor de hogere rente.

Nieuw kopen

Ook starters kunnen profiteren van speciale regelingen voor het kopen van hun eerste huis. Door een ruimer aanbod en minder concurrentie, is het voor hen een goed moment om te kopen.

Verhuisplannen?

Verhuisplannen? Wie al een hypotheek heeft kan de vastgelegde rente meeverhuizen. Het is natuurlijk vooral interessant om je hypotheekrente mee te nemen als deze lager is dan bij een nieuwe hypotheek. En door de gestegen hypotheekrente is dat bij steeds meer huizenkopers het geval.

Overwaarde benutten

Veel huizenbezitters denken aan overwaarde opnemen, bijvoorbeeld voor een grote aankoop of om wat ruimer van te kunnen leven. Hier zijn nog altijd veel mogelijkheden, vaak zonder dat het je extra maandlasten oplevert.

Perspectief

Daarnaast is het goed om de hogere rentestand in perspectief te zien. De hypotheekrente is dan wel gestegen, maar historisch gezien nog altijd laag. In feite gaan we toe naar normalisatie.

Deze aanbieders doen mee:

Bereken in een paar stappen wat je mogelijkheden zijn.

Privacybeleid       AFM: 12047702